Deniz Salyası-Müsilaj- Nedir?

Ülkemizde oldukça yayılmış olan etkisini Marmara, Yalova, Tekirdağ hatta Karadeniz’de etkisini gösterebiliyor. Sadece görüntü olarak değil deniz salyaları, turizm ve balıkçılık gibi sektörleri önemli ölçüde durduracak bir güce sahip. 

Turkey struck by 'sea snot' because of global heating | Climate change |  The Guardian

Deniz salyası pulları küçük ölü ve canlı organik maddelerden oluşur. Okyanustaki fitoplankton adı verilen minik bitkiler, stres altındayken mukus benzeri bir madde üretir ve deniz kirliliğine maruz kalmanın , yapışkan maddeyi normalden daha fazla dışarı pompalamasına neden olması mümkündür . Bu sebeple besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesi ile aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanırlar ve bir araya geldiklerinde salyamsı görüntüyü oluştururlar.

Bu “mukus” bolluğu, doğal olarak oluşan deniz salyasının parçacıklarını (genellikle yaklaşık birkaç milimetre genişliğinde) daha da yapışkan hale getirdi.

Müsilaj oluşumunda 3 temel faktör vardır. 

1. Deniz sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların üzerinde olması.

2. Denizdeki kirlilik oranının artması.

3. Denizin durağan olması.

Bu üçünün olması durumunda bazı plankton türleri daha hızlı çoğalır ve bu türü denizi kaplayacak hale getirir. 

Sea snot - Wikipedia

Müsilajlar denizin 30 m dibine çökebilmekle kalmayıp bazı parçaları suyun üzerine çıkabildiğinden denizde oksijen miktarını olumsuz düzeyde etkileyip canlı yaşamını tehlikeye sokabilmektedir. Müsilajın verdiği zararı azaltabilmek için endüstriyel atıklar denize boşaltılmamalıdır.  Müsilajların insan sağlığına doğrudan bir etkisi gözlemlenmemekle beraber, denizin üstünü kapladığından vücuda yapışarak enfeksiyon oluşturabildiği düşünülmektedir.

[1] https://www.hurriyet.com.tr/galeri-deniz-salyasi-nedir-neden-olur-iste-marmara-denizindeki-son-durum-41814525/2

[2] https://www.cevremuhendisligi.org/index.php/86-haberler/yazar-snc/1596-musilaj-deniz-salyasi
[3] https://www.nationalgeographic.com/science/article/100916-sea-snot-gulf-bp-oil-spill-marine-snow-science-environment

Birisi “Deniz Salyası-Müsilaj- Nedir?” üzerinde düşündü

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın